Het succes van zelfsturing bij Muntuit

Hoeveel eigenaarschap kunnen jullie opnemen in je werk? Een vraag die ik afgelopen week stelde in een polariteiten-oefening die ik tegenwoordig veel doe in organisaties.

Dan vraag ik bijvoorbeeld, op een schaal van 0-100%: hoeveel eigenaarschap voel je in je job? In het geval van Muntuit krijg je dan deze gekke foto, waarbij de teamleden helemaal achter in de gang zijn gaan staan. Uit de informatie die we dan ophalen blijkt dat ze zich verantwoordelijk voelen voor hun domein, dat ze zichzelf kunnen organiseren en strategieën kunnen voorstellen. Ook hebben ze een duidelijk zicht op wat er van hen verwacht wordt en hoe het werk dat onder hun hoede valt, bijdraagt aan de strategische doelen van de organisatie.

Het is niet vaak dat ik deze foto kan maken. Zeldzaam dat de score op zelfsturing en gedeeld leiderschap zo hoog is. Muntuit heeft er dan ook al een tweejarig geïntegreerd Golven Maken traject opzitten, waarin we werkten aan gedeeld én persoonlijk leiderschap, en leerden om constructief te communiceren en samen te werken. We pasten vele principes van Sociocratie30, verbindend communiceren en Deep Democracy toe. Niet dat het team geen moeilijkheden kent, maar juist dan helpen de aangereikte handvaten, wordt de draaglast verdeeld en ontstaan er slimme oplossingen vanuit collectieve intelligentie.

Dat is echt heerlijk samenwerken, vooral omdat de sociale innovatie missie van Muntuit zo bijzonder is. Ze helpen steden en communties om hun sociaal kapitaal in te zetten voor een duurzame transitie, met zelfontwikkelde tools en processen die engagement voor mens en planeet waarderen. Ze zijn dé referentie als het gaat om het ontwerpen en inzetten van doelgericht, lokaal geld, als een waardig alternatief.

‘Muntuit wil de komende jaren een kwantumsprong maken om gemeenschapsmunten als veelbelovende sociaal-culturele praktijk verder te professionaliseren, er een groter publiek mee inspireren en mensen bewustmaken van het verband tussen geld en duurzaamheid.’

In het organisatietraject dat nu start breiden we onze sociocratische manier van samenwerken uit naar het ecosysteem dat Muntuit omringt. Lokale communities, projecten, de AV, de RvB. Een prachtige volgende stap waarin de teamleden in de rol van facilitator stappen en ikzelf langzaam een stapje terug zet, naar een rol van mentor.

Veel dank aan de FOD Werkgelegenheid om te geloven in dit traject en ons bij te staan met een innovatieve arbeidsorganisatie subsidie.

Sander Van Parijs, dagelijks bestuurder: ‘Ik ben heel trots op ons team. Enkele jaren geleden liep ik rond met gekke ideeën over anders organiseren. Ik had best wat scepticisme gehoord, vooral extern, maar kreeg veel steun vanuit ons bestuur en via het traject van Dette, waardoor deze droom werkelijkheid werd. Ik wil als leider van een werking en team nooit nog anders werken. Het heeft me de kans gegeven om te groeien als leider in gedeeld leiderschap.’